És un itinerari turístic dividit en 6 etapes que es poden recórrer en 6 dies.
Ets a: Inici > Les Etapes > IP1: Montseny - Tagamanent

IP1: Montseny - Tagamanent

Punts d'inici-final: Montseny (nucli urbà) i Tagamanent (nucli urbà)
Punts de pas: Sant Martí de Montseny - el Vilar - pla del Cafè - la Calma - l'Agustí - turó de Tagamanent - collet de la Creu de Can Coll - pla de les Coromines - el Folló
Recorregut: 22 km
Desnivell acumulat: 1.384 m (pujada: +672 m; descens: -712 m)
Temps estimat: 7,5 h

El recorregut s'inicia al nucli urbà de Montseny i continua tot seguint els senyals del GR 5. Després de trobar una fita de els 3 Monts, cal creuar la carretera local BV-5301 i, tot passant per un paratge forestal d'alzines, caminem per un traçat sense pèrdua possible fins a una zona residencial de nom ampul·lós: La Suïssa Catalana.

Entre aquest punt i la petita ermita romànica de Sant Martí de Montseny, el recorregut s'aproxima a les ribes del curs alt del riu Tordera. Creuem el pont de la Llavina, situat a prop de l'antic molí del mateix nom, on abordem un tram de pujada fins a l'ermita esmentada, alternant trams de pista forestal i sender estret.

Seguim per una pista forestal que se cenyeix al vessant de la muntanya, amb magnífiques vistes sobre la conca alta de la Tordera, ben arbrada. Arribem a la masia i la font del Vilar. Més endavant, deixem a mà dreta una altra pista forestal que es dirigeix a la Castanya i que es desvia de la nostra ruta. Els senyals del GR 5 i de l'itinerari els 3 Monts ens indiquen que cal continuar per la mateixa pista fins al paratge de les Roques Vermelles, on el traçat es transforma en sender estret i inicia una forta pujada fins al pla del Cafè.

Al pla del Cafè es conserven les ruïnes d'un antic hostal o taverna de quan s'explotaven les mines de coure del Remei, sobre la Castanya, entre els anys 1890 i 1922. És el punt d'enllaç amb l'itinerari GR 5.2, procedent de Collformic. En qualsevol cas, ens trobem ja a la part més alta del pla de la Calma, el solitari altiplà que integra la porció SO del massís del Montseny. A partir d'aquest punt gaudirem d'unes vistes grandioses sobre el Turó de l'Home, les Agudes i el Matagalls. És un paratge d'una bellesa solitària i silenciosa.

Per pista forestal creuem el pla de la Calma enllaçant fites com la del pla del Ginestar, el collet de la Font del Ginebre o el pla de la Llacuna, fins a iniciar el descens cap al turó de Tagamanent, amb la silueta de la vella església i el seu conjunt cenobític romànic retallant-se espectacularment en la llunyania. El descens ens endinsa de nou en un bosc d'alzines i després d'un revolt de la pista sorgeix l'estampa tradicional de la vella masia de l'Agustí: un dels millors exemples de casa tradicional rural catalana de muntanya. Després d'un parell de revolts més ens trobem al peu del turó de Tagamanent i de la masia del Bellver (on hi ha un punt d'informació i el Parc Etnològic de Tagamanent).

Entre el turó i el nucli urbà de Tagamanent, el recorregut és de dràstic descens. La pineda de pi blanc passa a ser la cobertura forestal predominant. El traçat, que ja no coincideix amb el del GR 5, alterna trams de pista forestal amb sectors de sender estret. Al final, arribem a la masia i casa rural de el Folló. Un últim tram ens duu finalment fins al nucli urbà de Tagamanent, el curs del riu Congost, l'eix ferroviari Barcelona-Vic-Puigcerdà i la carretera C-17, un oportú final d'etapa.
Esquema etapa Montseny - Tagamanent
Ampliar en una finestra emergent Esquema etapa Montseny - Tagamanent
Perfíl altimètric
Perfíl altimètric

Arxius relacionats

  • TRACKS IP1 (Montseny - Tagamanent)
     plt  plt (249,63 Kb) - Data de publicació: 21.10.08
  • Roadbook IP1
     pdf  Arxiu PDF (484,92 Kb) - Data de publicació: 26.03.10

Imatges de l'etapa

Orquídees al Montseny - Foto LFS
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Orquídees al Montseny - Foto LFS
 
Ovelles al Pal de la Calma -  Foto LFS
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Ovelles al Pal de la Calma - Foto LFS
 
Pou de Fontmolsa, Tagamanent
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Pou de Fontmolsa, Tagamanent
Ànecs al Congost
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Ànecs al Congost
 
Santa Fe del Montseny
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Santa Fe del Montseny
 
Matagalls
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Matagalls
L'Agustí
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal L'Agustí
 
Turó de Tagamanent des del Bellver - Foto AGF
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Turó de Tagamanent des del Bellver - Foto AGF
 
Masia l'Agustí- Foto AGF
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Masia l'Agustí- Foto AGF
Entitats promotores
               
En col·laboració amb: