És un itinerari turístic dividit en 6 etapes que es poden recórrer en 6 dies.
Ets a: Inici > Les Etapes > IP3: Sant Feliu de Codines - Gallifa - Sant Llorenç Savall

IP3: Sant Feliu de Codines - Gallifa - Sant Llorenç Savall

Punts d'inici-final: Sant Feliu de Codines (nucli urbà) i Sant Llorenç Savall (nucli urbà)
Punts de pas: Gorg Negre - Mare de Déu del Grau - castell de Gallifa - collet de Penjallops - pla de les Forques - les Avenques - torrent del Burc
Recorregut: 14 km
Desnivell acumulat: 829 m (pujada: +453 m; descens: -376 m)
Temps estimat: 3,5 h

El recorregut arrenca del casc urbà de Sant Feliu de Codines per la part coneguda com la Creu del Terme. Mig quilòmetre després, de baixada, es creua la carretera local BP-1241. Gaudim breument d'unes bones perspectives sobre els impressionants cingles de Gallifa.

Seguint de baixada, el sender s'endinsa en un profund bosc de pi blanc, un entorn que caracteritza la major part d'aquest tram IP 3. Primer caminem paral·lelament al torrent de Can Deu i, quan arribem a la confluència amb la riera de Gallifa, descobrirem un gorg estacional d'aigua conegut com a Gorg Negre: un lloc amagat ideal per concedir-nos un descans.

Sempre per un camí de terra a través de les pinedes, seguidament ens situem ben a prop d'una solitària ermita romànica: la de la Mare de Déu del Grau (s. XII). A través d'un paisatge de cultius tradicionals ben conservat, enmig del qual s'erigeix la tradicional masia de Can Font, s'inicia a continuació la pujada fins al castell, l'ermita i l'anomenat Santuari Ecològic de Gallifa, un conjunt encimbellat al capdamunt d'un penyal solitari. Des del cim, les vistes resulten impressionants, tant dels cingles de Gallifa com de les extensions de boscos que s'estenen en direcció a Caldes de Montbui pel sud.

La baixada des del castell de Gallifa segueix un barranc, però és un tram ben equipat amb un agafador de corda de seguretat. Continuem per pistes i senders de terra convenientment senyalitzats en direcció a Sant Llorenç Savall i sempre per terrenys arbrats de gran rusticitat. Com a principals punts d'interès, trobem la vella masia de Can Brossa, el collet de Penjallops, l'obaga de la serra de la Codina, el pla de les Forques i el collet de Presa, una mica més enllà del paratge de les Avenques. L'arribada al nucli urbà de Sant Llorenç Savall l'efectuem per bon camí de terra, vorejant el torrent del Burc i albirant pel SE els primers contraforts del massís de Sant Llorenç del Munt.
Esquema etapa St. Feliu de Codines - St. Llorenç Savall
Ampliar en una finestra emergent Esquema etapa St. Feliu de Codines - St. Llorenç Savall
Perfíl altimètric
Perfíl altimètric

Arxius relacionats

  • TRACKS IP3 (Sant Feliu de Codines - Sant Llorenç Savall)
     plt  plt (136,47 Kb) - Data de publicació: 21.10.08
  • Roadbook IP3
     pdf  Arxiu PDF (480,30 Kb) - Data de publicació: 26.03.10

Imatges de l'etapa

El Ripoll
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal El Ripoll
 
Masia Catalana
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Masia Catalana
 
Castell de Gallifa
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Castell de Gallifa
Gorgs blaus
Ampliar en una finestra emergent Enviar com a postal Gorgs blaus
Entitats promotores
               
En col·laboració amb: